ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Καρκίνος μαστού στον άνδρα

Παρότι ο καρκίνος του μαστού θεωρείται αμιγώς γυναικεία υπόθεση, η αλήθεια είναι ότι και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό.
Η συχνότητα είναι, βέβαια, πολύ μικρότερη, η επιθετικότητα όμως μοιάζει να είναι μεγαλύτερη καθώς το μικρό μέγεθος του ανδρικού μαζικού αδένα επιτρέπει την γρήγορη εξάπλωση της νόσου σε παρακείμενες δομές (δέρμα, θωρακικό τοίχωμα). Ένας επιπλέον λόγος επικινδυνότητας είναι το γεγονός ότι οι άνδρες δεν δίνουν σημασία στο μαστό τους με αποτέλεσμα συχνά να καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου.

Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος του μαστού στον άνδρα συμπεριφέρεται, διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται ακριβώς όπως και στις γυναίκες.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

  • Η Ηλικία – Συχνότερη εμφάνιση σε μεγαλύτερες ηλικίες (50-70 ετών)
  • Οικογενειακό Ιστορικό και Κληρονομικότητα. Η ύπαρξη καρκίνου του μαστού σε συγγενείς α’ βαθμού, η ύπαρξη του γονιδίου BRCA1 και BRCA2 (κληρονομούνται και από τα αρσενικό μέλος της οικογένειας), περισσότερα του ενός μέλη μιας οικογένειας με καρκίνο ωοθηκών ή παχέος εντέρου.
  • Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα. Μπορεί να συνυπάρχει γυναικομαστία ή όχι. Η αύξηση των οιστρογόνων μπορεί να είναι ιδιοπαθής, να οφείλεται σε άλλη πάθηση ή να είναι φαρμακευτικής αιτιολογίας.
  • Μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.
  • Έκθεση σε ακτινοβολία ειδικά σε νεαρή ηλικία.

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού στον άνδρα

Η συνηθέστερη εικόνα είναι η εμφάνιση ανώδυνου ψηλαφητού ογκιδίου στο μαστό, κυρίως πίσω από τη θηλή (λόγω μέγιστης συγκέντρωσης μαζικού αδένα στο σημείο αυτό). Σπανιότερα παρατηρείται αλλαγή στο σχήμα και μέγεθος ενός μαστού, έκκριμα από τη θηλή, εξέλκωση του δέρματος του μαστού, ψηλαφητοί λεμφαδένες μασχάλης.

Διάγνωση καρκίνου του μαστού στον άνδρα

Όπως και στις γυναίκες, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στον άνδρα, θα γίνει με την κλινική εξέταση, μαστογραφία, υπερηχογράφημα, παρακέντηση με βελόνη για κυτταρολογική εξέταση (FNA), λήψη υλικού για ιστολογική εξέταση (core biopsy).

Θεραπεία καρκίνου του μαστού στον άνδρα

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού στον άνδρα δεν διαφέρει από εκείνη που ακολουθείται στον γυναικείο καρκίνο.
Το μικρό μέγεθος του μαστού στον άνδρα δεν αφήνει περιθώριο για ογκεκτομή ή μερική μεστεκτομή, οπότε η χειρουργική προσέγγιση είναι μόνο η ριζική μαστεκτομή.
Ανάλογα με την ιστολογική εξέταση και το στάδιο της νόσου, συμπληρωματικά επιλέγεται ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία.

 
 
Category
Καρκίνος Μαστού
Call Now Button